”Had ik dit 20 jaar geleden maar gehad toen ik de ogen van mijn vrouw moest druppelen”. Dhr. Krabbendam (94 jaar)

ROTTERDAM, 20 september 2024- Vanaf 1 oktober 2024 wordt in de regio Rotterdam, inclusief Capelle en Krimpen aan den IJssel, een nieuwe werkwijze rondom het oogdruppelen geïntroduceerd. Dit initiatief is geïnitieerd doorConForte, de vereniging van ouderenzorgorganisaties in de regio, in samenwerking met ketenpartners zoals Stichting Regionale Ziekenhuizen, Rijnmond Dokters, Rijnmond Apothekers en Zilveren Kruis. Deze samenwerking ondersteunt de bredere transitie naar toekomstbestendige zorg, waarin zelfredzaamheid en autonomie voor cliënten centraal staan.

Zelfstandigheid bevorderen door regionale samenwerking

De nieuwe werkwijze markeert een verschuiving in hoe zorgorganisaties binnen de regio samenwerken. Waar voorheen vaak los van elkaar werd gewerkt, ligt nu de nadruk op samenwerking binnen de regio. Door uniforme werkwijzen, zoals bij het zelfstandig oogdruppelen, wordt de zelfredzaamheid van cliënten vergroot. Dit gebeurt al in de praktijk en wordt nu de standaard in de regio Rotterdam. Het project bouwt voort op bestaande initiatieven, wat zorgt voor een soepele overgang naar deze vernieuwde aanpak.

Zelfredzaamheid en eenvoud in zorg als speerpunten

Oogdruppelen is een handeling die veel cliënten, met de juiste hulpmiddelen zoals de oogdruppelbril, zelf kunnen uitvoeren. Dit vergroot niet alleen de zelfstandigheid van cliënten, maar geeft zorgprofessionals ook de ruimte om meer tijd te besteden aan cliënten die intensievere zorg nodig hebben. Het doel is om met een eenduidige aanpak in de regio Rotterdam de eigen regie van cliënten te versterken, terwijl zorgmedewerkers altijd beschikbaar blijven voor ondersteuning waar nodig.

Essentiële stap in regionale zorgtransitie

Katja Smitskamp, transitiemanager bij ConForte, licht toe: “In de regio Rotterdam dragen wij als zorgaanbieders de verantwoordelijkheid om de meest kwetsbaren te ondersteunen. Deze werkwijze is een belangrijk onderdeel van de bredere transitie richting zorg waarin zelfredzaamheid en autonomie centraal staan. Door technologie en samenwerking te integreren, creëren we een uniforme werkwijze voor de regio. Dit biedt consistentie en duidelijkheid voor zowel cliënten als zorgverleners.”